Fonksiyonel Gıda Araştırmaları

Sağlık Bakanlığı TİTCK Klinik İlaç Araştırmaları Dairesinde çalıştım. Yaşlı dostu Acil Servis AB projesinde İlaç ilaç etkileşimleri web sitesi oluşturulmasında çalıştım. TUBİTAK, TUSEB destekli araştırma ürünü (ilaç, gıda, gıda takviyesi) olan araştırmalarda hayvan deneyleri ve/veya klinik araştırma aşamalarında görev almaktayım. 

Dr. Dilek Kahraman Yılmaz, su ürünleri teknolojisi, doğal antimikrobiyaller ve fonksiyonel gıda üretimi alanlarında uzmanlaşmıştır. Yürütücüsü ve araştırmacısı olduğu projelerde, bitkisel özütler ve esansiyel yağların antimikrobiyal etkileri, probiyotik ve postbiyotik uygulamaları, antibiyotik dirençlilik düzeylerinin belirlenmesi, balık kökenli işlenmiş ürünlerin raf ömrü ve kalite değerlendirmesi konularında çalışmalar yürütmektedir. TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi destekli bir projede ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında yürütülen bir projede araştırmacı olarak görev almaktadır. Bu güne kadar toplam 11 projede görev almıştır.

İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku bölümünde çalışıyorum. Helal ve sağlıklı gıda üzerine çalışmalarım var. Sürdürülebilir tarım uygulamaları ve fonksiyonel gıda araştırmaları alanlara bana uygundur. Fazla proje tecrübem yok. Daha önce bap projem var şu anda Tübitak 1002 proje hazırlığımız devam ediyor.

Gıda biyoteknolojisi alanında çalışmaktayım. Spesifik olarak süt ürünleri, fermantasyon, biyoaktif proteinler, fonksiyonel gıdalar konularında araştırmalar yapmaktayım. 1 Tübitak kariyer projesi ve 2 BAP projesi yürütmekteyim. 


Çalışmalarımı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Doçent olarak sürdürüyorum. Araştırma alanlarım, sucul kaynakların etkin kullanımı, fonksiyonel ve biyoaktif gıdaların geliştirilmesi, gıda atıklarının değerlendirilmesi, çevresel kirleticilerin etkileri ve iklim değişikliğinin su ürünleri üzerindeki etkilerini kapsıyor. TÜBİTAK destekli projelerde, sucul kaynaklardan elde edilen biyoaktif bileşenlerin gıdalara entegrasyonu, çevresel etkilerin azaltılması ve sürdürülebilir gıda üretimi üzerine çalışmalar yapmaktayım. Bilimsel çabalarımı, inovasyon ve sürdürülebilirliği bir araya getirecek şekilde planlamaktayım.

Makroalglerin biyolojik zenginliğini fonksiyonel gıdalar açısından değerlendirdiğim projelerde, antioksidan, fenolik ve polifenolik bileşik içeriklerini üretim koşullarıyla ilişkilendirerek optimize ediyorum. Ulusal ve uluslararası projelerde, alglerin kimyasal kompozisyonları üzerine yetiştiricilik tekniklerinin etkilerini araştırdım. Gıdaya yönelik katma değerli uygulamalarla deniz alglerinin sürdürülebilir üretim sistemlerinde kullanımı üzerine çalışıyorum.

Gıda bilimi ve mühendisliği alanında çalışmaları bulunmaktadır. Araştırma alanları başta yumurta bilim ve teknolojisi olmak üzere gıdaların yenilikçi işleme teknikleri ile muhafazası, sürdürülebilir atık yönetimi ve yeni ürün geliştirme üzerine yoğunlaşmıştır. Katma değerli gıda ve bileşenleri hakkında deneyimi bulunmaktadır. Sanayi kuruluşları ile Ar- Ge faaliyetleri ve ticarileştirilebilir proje çalışmaları yürütmektedir. Uzmanlık alanında birçok ulusal, uluslararası yayınları, proje çalışmaları ve patentleri bulunmaktadır.

Gıda bilimi ve mühendisliği bilimi temel alanı içerisinde yer alan hububat ve baklagillerin işlenmesi, bitkisel gıda atık ve yan ürünlerin değerlendirilmesi, yeni tohumların tüketilebilirliğinin araştırılması, yeni bitkisel gıdaların geliştirilmesi konuları ilgi alanıma girmektedir. 

Tamamlanan proje yürütücülüğü; bugüne kadar yürütücülüğümde tamamlanan TÜBİTAK destekli 5 adet 1001 ve 1 adet 1002 projem bulunmaktadır. Ayrıca farklı programlardaki TÜBİTAK destekli projelerde (1001, 1005, 1002, 3501, COST) araştırıcı ve danışman olarak yer aldım. 

Proteince zengin, kullanılmayan farklı bitkilerin meyve, tohum ve diğer organlarından protein izolatı ve hidrolizatı üretimi, bu bitkilerin tüketilebilirliğinin araştırılması, yeni gıdalara işlenmesi, minimal işlenmiş gıdaların üretimi, mikrofilizler konularında, bir proje disiplini içerisinde farklı bilim dallarından araştırmacılar ile çalışmalar yapabilirim. 

Temel araştırma alanlarım; Yeşil tedarik zinciri yönetimi, lojistik yönetimi, Uluslararası Lojistik, Depo ve Stok Yönetimi konuları üzerinedir. Yeşil tedarik zinciri yönetimi, üretimde ve lojistikte açığa çıkan sera gazları, çiğ süt lojistiği, üretimde ve lojistik faaliyetlerde sürdürülebilirlik, akıllı ulaşım sistemleri, yeni kurulan lojistik işletmeleri ve yapı sektöründe stok optimizasyonu üzerine bilimsel araştırmalar yaptım. Bunların yanında karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve boru hattı taşımacıları konularında bilimsel çalışmalarım bulunmaktadır. Araştırmalarımda; yanıt yüzey yöntemleri, bulanık mantık, yapısal eşitlik modeli, zaman serisi analizleri ve veri zarflama analizleri gibi yöntemleri kullandım. Ayrıca; 5 farklı bilimsel projede görev alan ve toplamda 35 adet yayın yapan bir bilim insanıyım. TÜBİTAK 2209, BAP ve Güney Marmara Kalkınma Ajansının olduğu 4 projenin 1'inde danışman ve 3’ünde araştırmacı ve 1’inde yürütücülük yaptım. 
Deney hayvanları kullanarak oluşturduğum hastalık modelleri üzerinde, fonksiyonel gıdaların terapötik etkilerini araştırıyorum. Özellikle selenyum ve bor bileşikleri üzerine yoğunlaşarak bu elementlerin biyolojik sistemler üzerindeki etkilerini inceliyorum. Ayrıca yeşil sentez yöntemiyle nanopartiküller üretiyor ve alternatif tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlıyorum. Yürüttüğüm projelerde, deneysel tasarımdan biyokimyasal analizlere kadar tüm süreçlerde aktif olarak görev alıyorum.
Süperkritik CO₂ teknolojileri, polimer sentezi, yüzey kaplamaları, ısı yalıtım malzemeleri ve enkapsülasyon konularında çalışmalar yürütmektedir. Süperkritik CO₂ ortamında biyomalzeme mühendisliği, dokuları hücrelerinden arındırma, ilaç taşıyıcı sistemler ve antibakteriyel kaplamalar geliştirerek çevre dostu üretim süreçleri tasarlamaktadır. Isı yalıtım malzemeleri ve biyolojik olarak kirlenmeyen boya üretimi ile enerji tasarrufu; fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu, nanoenkapsülasyonu ve biyoyararlanımının artırılması üzerine yaptığı çalışmalar ile ilaç, gıda ve kozmetik sektörlerinde kontrollü salınım sistemleri oluşturmayı hedeflemektedir. Ayrıca, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla tarım-gıda atıklarından elde edilen biyoaktif bileşenlerin ilaç formülasyonlarına entegrasyonu üzerine projeler üretmektedir. 
Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Aroma Biyokimyası, Duyusal Değerlendirme, Gıda Biyoteknolojisi