Kadın Araştırmaları
Yönetim ve Organizasyon bölümünde görev yapmaktadır. Kamu yönetimi alanında çevre, yerel yönetimler ve siyaset konularında çalışmaları bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak toplumsal cinsiyet, aile, iş ve siyasi hayatta kadın konuları üzerine yoğunlaşan araştırmacı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik projelerin yanı sıra çevre ve finansal okuryazarlık, tüketici davranışları eğitimi içeren projelerde görev almıştır.

Siyasal Bilgiler Fakültesinde görev yapmaktadır. Uluslararası politik ekonomi, ticaret-barış ilişkisi ve toplumsal cinsiyet çalışmaları alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Araştırmaları sınır anlaşmazlıkları, Asya ülkeleri politik ekonomisi üzerine yoğunlaşmaktadır. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görev almaktadır. Uluslararası politik ekonomi, siyaset bilimi, toplumsal cinsiyet üzerine lisans ve lisansüstü dersleri vermektedir.

-
Akademik kariyeri boyunca birçok ulusal ve uluslararası konferansa katılmış, çeşitli dergilerde makaleler yayınlamış, projelerde yer almış ve kitaplar yazmıştır. sadece akademik bir figür olmakla kalmayıp aynı zamanda topluma duyarlı bir kişiliğe sahiptir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde görev yapması, bölgeye olan katkılarını arttırmıştır. Çanakkale'deki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, şehrin sosyal ve ekonomik gelişimi için çaba göstermektedir. Çeşitli kurumlarda eğitim seminerleri vermekte, özellikle stratejik yönetim, insan kaynakları yönetimi, mobbing, iş-aile yaşam dengesi, kurumsal sosyal sorumluluk ve liderlik konularında çalışmalar yapmaktadır.
Çalşma alanım eğitimde ölçme ve değerlendirme temel alanında olup; eğitimde ölçme ve değerlendirme, eğitim araştırmaları, ölçme araçlarının geliştirilmesi, istatistik alanlarında bilimsel çalışmalar yapmaktayım. Bugüne kadar birçok ulusa ve uluslararası projelerde de araştırmacı olarak yer almış bulunmaktayım.

Tarım İşletmerleri, İşletme Planlaması ve Üretim Ekonomisi konularında çalışmaktadır. Araştırma alanları arasında kırsal kadın, çiftçi kadınlar, kadın koooperatifleri ile ilgili çalışmaları bulunmaktadır. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesinde aktif çalışmalar yürütmektedir.
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde göre yapmaktadır. Sosyal Polika alanında uzman olan öğretim üyesinin Dezavantajlı grupların çalışma koşullarının incelenmesi, Engelli, kadın ve yüksek öğrenim mezunu işsizlerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılması konularında çalışmaları mevcuttur. Ayrıca Yenilenebilir enerji alanında istihdam olanaklarının arttırılması, yüksek öğrenim mezunu işsizlere yeni nitelikler kazandırılması yolu ile istihdam edilebilirliklerinin arttırılması, engelli ve kadın istihdamının arttırılması konusunda proje çalışmaları mevcuttur.
Plastik Sanatlar alanında resim , özgün baskı ve multidisipliner çalışmalar yapmaktadır. Doğa ve bitki yorumları üzerine sanatsal çalışmalar üretmektedir. Araştırma alanları sanat, doğa, sanat tarihi, mitoloji, ikonografi, kültürel miras ve kadın araştırmaları üzerine yoğunlaşmıştır. STK'larda aktif olarak görev almaktadır.

Ebelik ve kadın sağlığı alanındaki klinik ve akademik çalışmalarım, kadın araştırmaları, demografi ve sağlıkta yapay zekâ konularında disiplinlerarası katkı sunmaktadır. Doktora tezimde dijital eğitimlerin anne sağlığına etkisini inceledim. Üreme sağlığı çalışmalarım toplumsal cinsiyet ve klinik bulguları birleştirirken, TÜBİTAK 1005 projemde preeklampside yapay zekâ ile risk tahmini üzerine çalışmaktayım. Tele-sağlık uygulamalarının etkinliğini RCT'lerle değerlendirdim. Nitel/nicel yöntemler ve veri analizi deneyimimle multidisipliner projelere katkı sağlayabileceğime inanmaktayım.
Halkla ilişkilerin dinamik ve çok yönlü alanında dijital medya, yapay zeka, kadın, toplumsal cinsiyet, afet iletişimi gibi konuları içeren akademik çalışmalar yapmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kadınların deneyimleri üzerinden eksen alan afet süreçleri, yapay zeka ve toplumsal yaşam çerçevesinde değerlendiren araştırmalar yürütmüş; bu alanda farkındalık oluşturmaya yönelik projelerde aktif rol almıştır. Ulusal ve uluslararası proje tecrübesi bulunan Ilgın, özel sektör ve kamu kurumlarına yönelik gerçekleştirilen eğitim çalışmalarında eğitmen olarak görev almakta ve aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışmalarını uzun yıllardır gerçekleştirmektedir.
...

Yüksek lisansını 2014 yılında Dumlupınar Üniversitesi’nde “Kütahya Altıntaş Folkloru”; doktorasını ise 2018 yılında Uşak Üniversitesi’nde “Kemal Sunal Filmlerinde Folklor ve Mizah” isimli tezleriyle tamamladı. 2019 yılında ÇOMÜ Eğt. Fak. Türkçe ve Sos. Bil. Eğt. Böl. Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı’na Dr. Öğr. Üyesi olarak atandı. 2022 yılında Türk Halk Bilimi alanında doçent unvanını aldı.
Çalışma Alanları: Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, Folklor, Kültürel Miras, Kadın Folkloru, Göç Çalışmaları. 
Proje Görevleri: 
2019-2020 Çanakkale Tahtacılarının Geleneksel Dünya Görüşü (BAP-Araştırmacı)
2020-2021 Göç Kültür ve Kimlik Ekseninde Gökçeada ve Bozcaada Türk Folkloru (BAP-Yürütücü)
2020-2022 Kaz Dağları Çevresindeki Kırsal Yerleşmelerde Geleneksel Ekolojik Bilginin Yansımaları (TÜBİTAK-Araştırmacı)
2022-2023 İlk Kepezliler: Kuruluşundan Cumhuriyetin 100. Yılına Türkiye’nin En Büyük Beldesi Çanakkale Kepez’in Sosyokültürel Dönüşümü Araştırma Projesi (Belediye)

Alanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği olup bu alanda ergen kız çocukları ile yapılmış çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca kadınların hastalık ve sağlığa yönelik uyguladıkları geleneksel uygulamalar, anne sütü, emzirme deneyimleri, çalışan anneler ile ilgili çalışmaları mevcuttur.

Belirgin çalışma konularım; enflasyon, döviz kuru, faiz, exchange rate passthrough, istihdam ve kadın istihdamıdır. Çalışma alanım ekonomidir. İki tane BAP Projesi yapmış bulunmaktayım. Diğer projelere başvurularım devam etmektedir.
Din Psikolojisi, İbadet Psikolojisi, Ruh Sağlığı, Maneviyat ve Ahlak Psikolojisi alanında çeşitli kitap ve makale çalışmalarında bulunmaktadır. Bunun yanında akademik hayatı boyunca bir akademisyen olarak kadınla ilgili konulara ve problemlere de her zaman duyarlılık göstermeye çalışmıştır. Bu bağlanda, "Tarih Boyunca Kadın, Asr-ı Saadetten Günümüze Kadın, Cahiyille  Devrinde ve Hz. Peygamber Döneminde Kadın, Asr-ı Saadetten Günümze Kadınların İbadet Hayatı ve Cami Eğitimi, Göç Bağlamında Kadın ve Dayanışma, Kur'an ve Sünnet Ekseninde Kadın ve Adalet, Ailede ve Toplumda Kadının Rolü, İslamda Bir Anne Olarak Kadın, Modern Hayatta Kadın, Moden Toplumda Kadının Annelik Rolü ve Annelik Psikolojisi, Modern Hayatın Aile Yapısına Etkileri, Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Olabilmek, İslam Aynasında Kadın" vb. konularda başta Diyanet İşleri  Başkanlığı'nda olmak üzere yurtiçinde ve yurtdışında değişik kurum ve kuruluşlarda, pek çok konferans, seminer vermiş, radyo ve televizyon prgramlarına ve çalıştaylara katılmıştır.Ayrıca Kadına Yönelik Aileiçi Fiziksel Şiddet, Şiddeti Meşrulaştırmada Dindarlığın Rolü ve Şiddetle Başaçıkmada Dinin Etkisi, Aile ve Değerler konusunda lisansüstü tezler yönetmiş, Aileiçi Fİziksel Şiddet, Şiddeti Meşrulaştırma, Anne-Baba Tutumları, Dindarlık ve Çocuk yetiştirme İlişkisi üzerine bazı makale çalışmaları bulunmaktadır.
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Deniz kazaları, gemiinsanlarının sağlığı, simülasyon destekli denizcilik eğitimi ve biyometrik ekipmanlarla ölçme değerlendirme gibi konuları içeren akademik çalışmalara imza atmıştır. Liman modelleme, gemi manevra emniyeti, gemi bağlama analizi risk değerlendirmesi ve denizcilik eğitiminde göz izleme teknolojisi konularına yönelik projelerde aktif olarak görev almıştır. Akademik ilgi alanları, gemiinsanlarının sağlığı, gemi kaynaklı hava kirliliği, iklim değişikliği sonrası yeni deniz rotaları, kadın denizciler ve denizcilerde aile birliğinin güçlendirilmesi gibi başlıklar üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu kapsamda, ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli araştırmalar ve projeler gerçekleştirmeye devam etmektedir.

Felsefe alanında gerçekleştirdiği doktorasını ise Almanya'da bulunan Martin Luther Universtität-Halle-Wittenberg Felsefe Bölümünde tamamlamıştır. Doktora eğitimi sırasında Martin Luther Universität-Halle-Wittenberg ve Max Planck Sosyal Antropoloji Enstitüsü ile ortak bir lisansüstü eğitim birimi olan Graduate School "Society and Culture in Motion"da araştırma asistanı olarak farklı projelerde yer alan Dr. Uçar Türkiye'de çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Felsefe Bölümünde görev yapmakta olan Dr. Uçar aidiyet, insan hakları, ayrımcılık, dayanışma, Çağdaş Siyaset Felsefesi ve Çevre Felsefesi konularında çalışmaktadır. İklim Değişikliği, toplumsal cinsiyet ve göç konularında çalışmaları bulunan Uçar'ın halen "Cumhuriyetin 100 Yılında Felsefede Kadınlar: Yükseköğretimdeki Felsefe Eğitim ve Araştırma Çalışmalarında Kadınların Varlığının Değerlendirilmesi" başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Yönetim bilimleri, örgütsel davranış ve insan kaynakları yönetimi alanında bilimsel çalışmalar gerçekleştirmektedir. Çalışma yaşamında kadın ve kadın yöneticiler üzerinde çalışmaları bulunmaktadır. 2021 yılından beri Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevini yürütmektedir.
Çalışma alanları: İktisat politikaları, ekonomik büyüme, istihdam, sürdürülebilir kalkınma. Proje deneyimi: 2021 - 2023 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YEREL EKONOMİYE KATKILARI BİGA ÇAN VE YENİCE ÖRNEĞİ (BAP Projesi/ Araştırmacı)

Tıp fakültesinden sonra halk sağlığı uzmanlığı ve sonrasında çevre sağlığı yandal uzmanlığı yaptım. İl ve ilçe sağlık müdürlerinden mecburi hizmeti tamamladım. Çevre ve hastalık konularının yanısıra toplum ruhsağlığı çalışmalarımda bulunmaktadır.Halksağlığı birçok disiplinle birarada çalışmaya uygun bir uzmanlık dalıdır.Örn;iklim değişikliğinin sağlık etkileri, kadın üreme sağlığı,yaşlı dostu şehirler, biyopestisitlerin insan sağlığına etkisi,afet ve göç sonrasında sağlık hizmetleri. Horizon,Bap projesinde araştırmacı olarak çalıştım ve yeni 1001 projesine başvurduk.İstenilen başka belge veya dokümantasyon varsa sağlayabilirim.
Arkeoloji, Sualtı Arkeolojisi, Kültürel Miras ve Müzecilik alanlarında çalışmaktadır. Özellikle Antikçağlardan bu yana Somut Olmayan Kültürel Mirasın kültür taşıyıcısı ve aktarıcısı olan Kadınlar ile Kırsal Kültürel Miras ve Etno-arkeoloji alanında araştırmalar yapmaktadır. Hak temelli kadın derneği üyesidir.

Beşeri Coğrafya alanında nüfus coğrafyası, siyasi coğrafya, demografi, kadın akademisyenler ve göç (iç göç, işgücü göçü, eğitim hereketliliği, vb. ) alanında çalışmalarım bulunmaktadır. Alanımla ilgili yayın, konferans, proje ve danışmalıklarıma https://avesis.comu.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir. 

Yönetsel etkililik, örgütsel davranış konulari, afet yonetiminde kültür çalışmaları, sınıf yönetimi , Yönetim bilimi , cam tavan 
Kadın araştırmaları ile ilgili tamamlanmak üzere olan bir Tübitak projemiz bulunmaktadır.Ayrıca kadına yönelik şiddet, flört şiddeti,kadının cinsel sağlık üreme sağlığına yönelik uluslararası ve ulusal çalışma ve bildirilerim bulunmaktadır.

Ş.Melike Çağatay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans ve aynı alanda doktora derecesine sahiptir. 2007- 2018 yılları arasında Üniversitede Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümünde doktor öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Araştırma alanları eğitim yönetimi, öğretmen yetiştirme, kapsayıcı eğitim, kadın çalışmaları ve yetişkin eğitimidir.
Eğitim Yöneticileri ve Denetçileri Derneği (EYEDDER)üyesidir.2010 yılından beri üniversitesinde Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesidir.
 2017 yılından bu yana ÇOMÜ Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitim Merkezi (ÇABAÇAM) gönüllü olarak mentörlük yapmaktadır. Öğretmen adayları ve ÇOMÜ-ÇABAÇAMDA’ da eğitim gören çocukların ailelerine eğitimler vermektedir. Dezavantajlı Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi müdür yardımcısıdır.
TUBITAK 1002 ve  ERASMUS+ projelerinde araştırmacı ve TUBITAK Projelerinde eğitmen olarak yer almıştır.
Ulusal ve uluslararası alanyazında, bildiri, makale ve kitap bölümü çalışmaları vardır.

 Plastik ve Uygulamalı Sanatlar ve Seramik alanlarında çalışmalar üretmektedir.  Araştırma alanları Sanat ve Toplumsal Cinsiyet çalışmalarının kesişim noktaları ve Kültürel Miras ve Müzecilik üzerine yoğunlaşmıştır. Yerel kültür ve kimlik öğelerinin tasarımda kullanımı üzerine proje deneyimi bulunmaktadır. Hak temelli kadın dernekleri ve STK'larda  aktif çalışmalar yürütmektedir.
Eğitim Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Öğretim Teknolojileri, Eğitsel Materyal Tasarımı, Öğretim Tasarımı, Çoklu Ortam Tasarımı, Özel Eğitime Teknoloji Entegrasyonu, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Uzaktan Eğitim gibi konularla ilgilenmekte ve bu alanlarda lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler yürütmektedir. Söz konusu alanlarda ulusal ve uluslararası yayınları bulunmakta, projelerde öğretim tasarımı ve eğitsel materyal geliştirme süreçlerine katkı sağlamaktadır.

Göç araştırmaları, tarihsel göç, kadın,kadın araştırmaları