Kültürel Miras
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde görev yapmaktadır. Uzmanlık bilim alanı filolojidir. Türk dili ve kültürü üzerine çalışmaları bulunmakta ve kültürel değerlerin dile, söz varlığına yansımalarıyla ilgili araştırmalar yürütmektedir. Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen bazı sözlük ve ansiklopedi projelerinde araştırmacı/madde yazarı olarak görev almıştır.

Çalışma Alanlarım Uluslararası İlişkiler, Göç Çalışmaları, Avrupa Birliği, Dış politika ve Akdeniz Çalışmalarıdır. Göç çalışmaları kapsamında ulusal( bakanlıklar tarafından desteklenen) proje yürütücülüğü deneyimim bulunmaktadır. Yine göç çalışmaları alanında ve AB kapsamında proje başvurularımız bulunmaktadır. 
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde görevini sürdürmektedir. Uzmanlık alanı Erken Modern Dönem Osmanlı tarihi ve müesseseleri üzerinedir. Batı Trakya ve Balkanlar’daki Osmanlı vakıfları ve şehirleri üzerine araştırmalar yapmaktadır. Ayrıca mübadele ve göç konularına dair çalışmaları da vardır. Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarınca gerçekleştirilen projelerde araştırmacı olarak bulunmuştur.

Ayvacık Meslek Yüksekokul’u Turist Rehberliği Bölümü’nde görev yapmaktadır. Akademik hayatı boyunca bir bölgeye veya topluluğa ilişkin kültürel konularda araştırmalar yürütmektedir. Çalışmalarını özellikle kırsal alanlardaki yerlilere yönelik yapmakta olan araştırmacı, Ayvacık ilçesi ve bağlı köylerindeki yemek kültürü, festivaller, ritüeller konularında çalışmalar yürütmüştür. Özellikle somut olmayan kültürel miras unsurları ve bunların sürdürülebilirliği konusunda projeler yürütmekte ve araştırmalar yapmaktadır.
Ekin Kozal, Türkiye’deki çeşitli projelerde, Türkiye’nin batı kıyısından (Troya) Suriye sınırına (Alalah) kadar uzanan bölgelerde seramik üzerine kapsamlı araştırmalar yürütmüştür. Uzmanlık alanı, özellikle Orta ve Geç Tunç Çağı’nda Doğu Akdeniz kültürleri ve etkileşimleri üzerinedir. Kilise Tepe, Gözlükule, Tepebağ, Sirkeli Höyük, Kinet Höyük ve Alalah gibi güney Türkiye’deki yerleşimlerde yaptığı araştırmalar, hem yerel hem de ithal seramiklere odaklanmış ve özellikle kronoloji konusuna ağırlık vermiştir. Buna ek olarak, seramik üslupları arasındaki değişkenliklerle, politik hegemonyalar ve toplumsal yapılar arasındaki bağlantıları incelemektedir. Bu kapsamda, Jeoloji Mühendisi Mustafa Kibaroğlu ile çeşitli seramik türlerinin köken ve üretim teknolojilerine dair yaptığı işbirliği, çalışmalarına disiplinlerarası bir boyut katmaktadır. Bir kitabın yazarı ve iki cildin editörü olan Dr. Kozal, arkeoloji alanında çok sayıda kitap bölümü ve makale de yayımlamıştır.
İletişim Bilimleri ile Bilgi ve Belge Yönetimi alanlarında disiplinler arası çalışmalar yapmaktadır. Başlıca araştırma konuları; Stratejik iletişim yönetimi, dijitalleştirme, bilgi arama davranışları, bilgi gereksinimleri, film arşivleri, kütüphane ve müze iletişimidir. İletişim Fakültesi’nde İletişim, Girişimcilik, Arşivleme Teknikleri, Bilgi Kaynakları gibi Lisans ve Stratejik İletişim Yönetimi, Kurumsal Marka Yönetimi, Bilgi Arama Davranışları, Bilimsel İletişim Sürecinde Açık Bilim gibi Lisansüstü dersler vermektedir. Kütüphane ve Arşiv yazılımlarında kataloglama ve sınıflama, dijital içerik yönetimi ve doküman arşivleme konularında uzmanlığı bulunmaktadır. Araştırmaları, somut kültürel mirasın en önemli aktörlerinden biri olan Müzelere odaklanarak devam etmektedir.

Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde görev yapmaktadır. Doktora tezini yapay zekâ ve yaratıcılık üzerine tamamlamış olup, yapay zekâ ve hesaplamalı yaratıcılık alanında bilimsel ve sanatsal araştırmalar yürütmektedir. İrlanda (Artificial Intelligence Association), Portekiz (Computational Creativity Association) ve EuroAi gibi araştırma gruplarında uluslararası bağlantılara sahiptir. Sürdürülebilirlik, yaratıcı endüstriler ve yapay zekâ konularında çalışmalar gerçekleştirmiştir. 2024 yılında Marmara Üniversitesi, Mx Yaratıcı Endüstriler çalıştayında yapay zekâ ve yaratıcı endüstriler oturumunun davetli konuğu olmuştur. 2024-2025 yılları arasında British Council Yaratıcı İş birlikleri ve Sürdürülebilir Sanat Kadın Kooperatifi ortaklığında ağır sanayi atıkları ve çevre kirliliğine dikkat çeken bir çalışma gerçekleştirmiş ve projede panelist olarak yer almıştır. 
Plastik Sanatlar alanında resim , özgün baskı ve multidisipliner çalışmalar yapmaktadır. Doğa ve bitki yorumları üzerine sanatsal çalışmalar üretmektedir. Araştırma alanları sanat, doğa, sanat tarihi, mitoloji, ikonografi, kültürel miras ve kadın araştırmaları üzerine yoğunlaşmıştır. STK'larda aktif olarak görev almaktadır.
Türkçe Eğitimi ve Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi alanlarında araştırmalarını yürütmektedir. Araştırma alanları dört temel dil becerisi (Yazma, Dinleme, Konuşma, Okuma) olup kültürel miras çalışmaları üzerine de araştırmaları bulunmaktadır. TÜBİTAK, kamu kurumları ve STK’larla birlikte yapılan projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak yer almıştır. Çalışmalarını aktif olarak yürütmektedir.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yapmaktadır.  Uzmanlık alanı Klasik Türk Edebiyatıdır. Çalışmaları üslup araştırmaları (stilistik), Osmanlı paleografi ve epigrafisi, Türk tasavvuf kültürü, Mevlânâ, Mevlevilik ve Çanakkale kültürel mirası alanında yoğunlaşmıştır. El yazması eserler ile Çanakkale kitabe ve mezar taşları üzerine ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirmiş, Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen bazı ansiklopedi projelerinde araştırmacı/madde yazarı olarak görev almıştır.
-
Başta Çanakkale Muharebeleri olmak üzere Birinci Dünya Harbi, Osmanlı-İtalyan Harbi, Osmanlı Dönemi Mezar Taşları ve Kitabeler, Osmanlıca Tercüme konularında çalışmalar yürütmekteyim. Proje deneyimlerim ise Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca desteklenen "Mustafa Kemal Yolu Projesi", Tekirdağ Valiliğince desteklenen "Tekirdağ Şehitliğinin İhyası Projesi", Diyanet İşleri Başkanlığınca desteklenen "Çanakkale Cephesinde İmamlar Belgeseli" projesi gibi birçok proje ve belgesel çalışmasına katkıda bulundum.

Assos Arkeolojik kazısında 6 dönem gönüllü seramik restoratörü olarak, 1994 de Ünal Cimit atölyesinde seramikçi olarak çalıştım. Alanımda, toplam 6 sanat ödülü sahibiyim. Bienal, sergi, sempozyum ve projeler kapsamında, üzerinde yaşadığımız toprakların kültürel mirasını ve zenginliklerini temel alarak ürettiğim çalışmalar gerçekleştirmekteyim. Özellik antik Troas coğrafyası, tarihi, arkeolojisi, mitolojisi ile geleneksel Çanakkale seramikleri özel çalışma ve araştırma konularımdır. Bu çerçevede, 2024, 2023, 2019, 2017, 2012 de 28., 27., 23., 21., 17. Panlesvian seramik sergilerine, 2019 10. Gyeonggi Seramik Bienali, 2018 de Skopje ICCIA Kongresine ve 7. Changchun Seramik Sempozyumuna, 2016 da Latvia Seramik Bienaline ve Moldova’da 5. Uluslararası Türk Sanatları, Tarih ve Folklor Kongresine, 2015 de 16. Ex-Tempore Piran Seramik Sergisine, 2013 de Cluj Seramik Bienaline, 2010 da A.B.D’de 2. Uluslararası Jaksonville Türk Festivaline, Singapur Art Show katılımı gerçekleştirdim.
Sanat Tarihi alanında çalışmalar yapmaktadır. Araştırma alanını ağırlıklı olarak Ortaçağ arkeolojisi ile Türk-İslam sanatları ve mimarisi oluşturmaktadır. Çeşitli arkeolojik kazı ve yüzey araştırması projelerinde görev yapmıştır. Kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak kamu kurumlarında görevde bulunmuştur. Halen bu alanlardaki çalışmalarını sürdürmektedir.

Yüksek lisansını 2014 yılında Dumlupınar Üniversitesi’nde “Kütahya Altıntaş Folkloru”; doktorasını ise 2018 yılında Uşak Üniversitesi’nde “Kemal Sunal Filmlerinde Folklor ve Mizah” isimli tezleriyle tamamladı. 2019 yılında ÇOMÜ Eğt. Fak. Türkçe ve Sos. Bil. Eğt. Böl. Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı’na Dr. Öğr. Üyesi olarak atandı. 2022 yılında Türk Halk Bilimi alanında doçent unvanını aldı.
Çalışma Alanları: Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, Folklor, Kültürel Miras, Kadın Folkloru, Göç Çalışmaları. 
Proje Görevleri: 
2019-2020 Çanakkale Tahtacılarının Geleneksel Dünya Görüşü (BAP-Araştırmacı)
2020-2021 Göç Kültür ve Kimlik Ekseninde Gökçeada ve Bozcaada Türk Folkloru (BAP-Yürütücü)
2020-2022 Kaz Dağları Çevresindeki Kırsal Yerleşmelerde Geleneksel Ekolojik Bilginin Yansımaları (TÜBİTAK-Araştırmacı)
2022-2023 İlk Kepezliler: Kuruluşundan Cumhuriyetin 100. Yılına Türkiye’nin En Büyük Beldesi Çanakkale Kepez’in Sosyokültürel Dönüşümü Araştırma Projesi (Belediye)
2006 Yılından beri Assos antik kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İÇDAŞ'ın desteği ile arkolojik kazı çalışmaları ve çevrede arkeolojik yüzey araştırmaları yapmaktayım.
Kültürel miras üzerine çalışmalarımda, kültürel değerlerin tanıtımı ve korunmasına yönelik lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile birlikte çeşitli Tübitak projelerinde yer aldım. Ayrıca, okul dışı eğitim araçlarıyla kültürel miras tanıtımına yönelik çalışmalarımda, öğrencilerin ve yerel halkın farkındalığını artırmayı hedefledik. Projelerimizde disiplinler arası yaklaşımlar kullanarak, kültürel mirasın eğitim, çevre ve teknoloji gibi farklı alanlarla bağlantılarını ortaya koyduk. Bunların yanı sıra, haberleştirme çalışmalarımda kültürel mirasla ilgili etkinlik ve projeleri geniş kitlelere duyurmayı amaçladık.

Türk dili alanında çalışmaktayım. Henüz tamamlanmış bir projem bulunmamaktadır. Türk Dili ve Kültürü ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulabilirse çalışma alanımla direkt ilgili olacağından daha fazla katkı sağlayabileceğimi düşünmekteyim. Teşekkürler.

Çalışma alanları: Deprem mühendisliği, Mühendislik Sismolojisi, zemin etkisi, zemin hız yapısı modelleme, nümerik yer hareketi simülasyonları, azalım ilişkileri, 1.05.2013éden beri uluslararası-ulusal farklı disiplinlerle ortak proje çalışmalarında araştırmacı/yürütücü olarak çalışmaktayım.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzecilik Bölümü’nde öğretim üyesidir. Prehistorik dönem, Neolitik Çağ ve Mezopotamya arkeolojisi üzerine uzmanlaşmış, Université Paris Nanterre’de arkeoloji ve ÇOMÜ’de coğrafya alanında iki doktora yapmıştır. Saha çalışmalarında derin bir deneyime sahip olan Sarıaltun, ulusal ve uluslararası pek çok kazıda alan sorumlusu, koordinatör ve başkanlık görevlerini üstlenmiştir. Kerküşti, Sumaki ve Bahçelievler ve Höyük çalışmalarıyla Neolitik çanak çömlek kültürü ve mimarisi üzerine önemli bulgular sunmuştur. Çayönü Tepesi Kazı Projesi başkanı olarak kültürel mirasın korunması ve tanıtımında önemli çalışmalara imza atmaktadır Çok sayıda uluslararası yayına imza atan Sarıaltun, özellikle Coğrafi Bilgi Sistemleri (GBS) ve mikroarkeoloji yöntemlerini kullanarak çanak çömlek üretim teknikleri, yerleşim stratejisi ve kültürel peyzaj analizlerinde öncü çalışmalar yapmaktadır. Sarıaltun, uluslararası iş birlikleri ve konferanslardaki aktif katılımıyla, arkeoloji ve coğrafya alanlarında disiplinlerarası bir bilimsel anlayışı benimsemektedir.
Arkeoloji, Sualtı Arkeolojisi, Kültürel Miras ve Müzecilik alanlarında çalışmaktadır. Kırsal Miras ve Somut Olmayan Kültürel Miras alanlarında Koruma odaklı araştırmalar yapmaktadır. Koruma odaklı AB Projeleri yürütmüş, hâlihazırda Ayvacık Kültürel Mirasını Koruma konulu (GMKA) projede araştırmacıdır. Kültürel Miras Derneği kurucusu ve üyesidir.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde görev yapmaktadır. Mimari kültürel mirasın korunması ve toplumlarla güçlü bağlar kurulması üzerine çalışmalar yürütmektedir. Araştırmalarında, tarihi şehirlerde sosyal medya ve büyük veri kullanarak ziyaretçi davranışlarını analiz etmekte ve sürdürülebilir miras stratejileri geliştirmektedir. Kültürel mirası turizmin ötesinde sosyal ve eğitsel bir değer olarak güçlendirmeye odaklanmaktadır.

Plastik ve Uygulamalı Sanatlar ve Seramik alanlarında çalışmalar üretmektedir.  Araştırma alanları Sanat ve Toplumsal Cinsiyet çalışmalarının kesişim noktaları ve Kültürel Miras ve Müzecilik üzerine yoğunlaşmıştır. Yerel kültür ve kimlik öğelerinin tasarımda kullanımı üzerine proje deneyimi bulunmaktadır. Hak temelli kadın dernekleri ve STK'larda  aktif çalışmalar yürütmektedir.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde ekolojik planlama ve çevresel tasarım konularında çalışmaktadır. Doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’nde Çevre Bilimleri konusunda tamamlayarak, burada koruma koridorlarının yerel ölçekte uygulanması, kültürel peyzaj alanlarının korunması gibi konularda araştırma projelerinde yer almıştır. Güncel ilgili alanları arasında yeşil altyapı sistemleri, ekosistem hizmetleri, biyolojik yüzme havuzları ve yenilebilir peyzaj alanları gibi konular yer almaktadır.
2016 Yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Okan Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünde yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Lisans mezuniyetinden 2019 yılına kadar ulusal televizyon kanallarında animasyon ve kurgu birimlerinde çalışmıştır. 2019-2024 yılları arasında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Doktorasına FSMVÜ Grafik Tasarımı Bölümünde Yapay Zeka Destekli Animasyonlar üzerine devam etmektedir. 2024 Yılından itibaren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışmanın yanında ÇOMÜ Kurumsal İletişim Direktör Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Akademik çalışmalarına bağlı şekilde belgesel ve animasyon film yönetmenliği yapan Sönmez, 2 uzun metraj 4 kısa metraj film çekmiş uluslararası film festivallerinden 18 ödül kazanmış ve 100'e yakın uluslararası festivallerde filmleri gösterilmiştir.