Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları
-
Tarım İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. Tarım işlemelerinin ekonomik analizi, iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerine sosyo-ekonomik etkileri, tarımın iklim değişikliğine etkisi ve zaman serisi analizleri hakkında çalışmaktadır. Akademik incelemelerde zaman serilerinden elde edilen tahminlemeler yardımıyla, saha çalışmalarında ise yatay kesit verilerden elde edilen bulgular ile yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Çalışmalarımı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Doçent olarak sürdürüyorum. Araştırma alanlarım, sucul kaynakların etkin kullanımı, fonksiyonel ve biyoaktif gıdaların geliştirilmesi, gıda atıklarının değerlendirilmesi, çevresel kirleticilerin etkileri ve iklim değişikliğinin su ürünleri üzerindeki etkilerini kapsıyor. TÜBİTAK destekli projelerde, sucul kaynaklardan elde edilen biyoaktif bileşenlerin gıdalara entegrasyonu, çevresel etkilerin azaltılması ve sürdürülebilir gıda üretimi üzerine çalışmalar yapmaktayım. Bilimsel çabalarımı, inovasyon ve sürdürülebilirliği bir araya getirecek şekilde planlamaktayım.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünde görev yapmaktadır. Serin iklim tahıllarında yerel çeşit ıslahı ve ata tohumlarının ıslaha kazandırılması, bitkilerde stres fizyolojisi ve stres giderici uygulamalar, mikrobiyal gübreler üzerine çalışmaktadır. Doktora programı sırasında TÜBİTAK Flag-Era projesinde görev almıştır. Tahıllarda genotip-çevre interaksiyonu, kuraklığa dayanıklılığın kalıtımı ve bitki ıslahında görüntü işleme tekniklerinin kullanımı çalışmalarına devam etmektedir. 

"Türkiye’nin Yeşil Büyüme Performansının Paris Anlaşması Bağlamında Karbon Verimliliği Üzerinden Değerlendirilmesi"(Makale)

"Eko-inovasyon Farkındalığının Web of Science Veri Tabanına Dayalı Bibliyometrik Analizi" (Makale)

"Yeşil Büyümenin Bir Unsuru Olarak Türkiye'de Eko-İnovasyon" (Kitap Bölümü)

"Yenilenebilir Enerjinin Türkiye'nin Erişilebilir ve Temiz Enerji Amacına Katkıları Üzerine Bir Değerlendirme" (Kitap Bölümü)

"Türkiye’nin Yeşil Büyüme Politikalarının Karbon Ayak İzi ve Kaynak Verimliliği Üzerinden Değerlendirilmesi" (Bildiri)

"Akıllı Ulaşım Sistemlerinin Sürdürülebilir Kalkınmaya Potansiyel Katkıları" (Bildiri)

"Kentsel Dönüşüme Uluslararası Büyük Organizasyonların Katkısı" (Bildiri)

"Lapseki'de Tarımsal Teşviklerin Şeftali Üretim Verimliliği Üzerine Etkisinin İncelenmesi" (Proje-ÇOMÜ BAP)

Gıda bilimi ve mühendisliği alanında çalışmaları bulunmaktadır. Araştırma alanları başta yumurta bilim ve teknolojisi olmak üzere gıdaların yenilikçi işleme teknikleri ile muhafazası, sürdürülebilir atık yönetimi ve yeni ürün geliştirme üzerine yoğunlaşmıştır. Katma değerli gıda ve bileşenleri hakkında deneyimi bulunmaktadır. Sanayi kuruluşları ile Ar- Ge faaliyetleri ve ticarileştirilebilir proje çalışmaları yürütmektedir. Uzmanlık alanında birçok ulusal, uluslararası yayınları, proje çalışmaları ve patentleri bulunmaktadır.
İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku bölümünde çalışıyorum. Helal ve sağlıklı gıda üzerine çalışmalarım var. Sürdürülebilir tarım uygulamaları ve fonksiyonel gıda araştırmaları alanlara bana uygundur. Fazla proje tecrübem yok. Daha önce bap projem var şu anda Tübitak 1002 proje hazırlığımız devam ediyor.

Biyoloji bilim alanında doçentliğimi aldım. Doktora tezimi, hücre süspansiyon kültüründe tıbbi ve aromatik bitkilerin sekonder metabolitleri üzerine yaptım. Tıbbi ve aromatik bitkilerin bitkiler üzerinde antioksidan savunma sistemi, anti-genotoksisite ve anti-sitotoksisite üzerine olan etkileri ile ilgili çalışmalarım ve tamamlanan projelerim bulunmaktadır. Tarımsal alanlarda patojenlerle mücadelede doğa dostu yöntemler geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarım ve projem bulunmaktadır. Doğa dostu ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile ilgili araştırmalarım planlama aşamasındadır. Doktora programına devam ettiğim dönemde 1 BAP projesinde araştırmacı olarak, Dr. Öğretim Üyesi kadrosunda bulunduğum sürede 2 farklı BAP projesinde yürütücü olarak görev aldım. Şu anda yürütücü olarak bulunacağım hali hazırda Tübitak projem başvuru sürecinde bulunmaktadır.
Temel ve endüstriyel Mikrobiyoloji alanında çalışıyorum. Ayrıca ekstremofil mikroorganizmalar ve biyoteknolojik potansiyelleri sürüngen mikrobiyoloji, mikrobiyal biyoremediasyon, nanopartiküller ve ilaç öncü maddeleri, tıbbi bitkiler, tarımsal atık valorizasyonu ve mikrobiyal gübreler konusunda çalışmalarım var. Bu konularla ilgili TÜBİTAK 1001 ve 1002 proje deneyimlerim var. Ayrıca Aralık 2024'te KUTUP ve Ocak 2025 'te TÜSEB-B proje başvurusu yaptım

Tıp fakültesinden sonra halk sağlığı uzmanlığı ve sonrasında çevre sağlığı yandal uzmanlığı yaptım. İl ve ilçe sağlık müdürlerinden mecburi hizmeti tamamladım. Çevre ve hastalık konularının yanısıra toplum ruhsağlığı çalışmalarımda bulunmaktadır.Halksağlığı birçok disiplinle birarada çalışmaya uygun bir uzmanlık dalıdır.Örn;iklim değişikliğinin sağlık etkileri, kadın üreme sağlığı,yaşlı dostu şehirler, biyopestisitlerin insan sağlığına etkisi,afet ve göç sonrasında sağlık hizmetleri. Horizon,Bap projesinde araştırmacı olarak çalıştım ve yeni 1001 projesine başvurduk.İstenilen başka belge veya dokümantasyon varsa sağlayabilirim.
Tarım Politikası ve Yayım Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. Tarımsal üretim süreçlerinin çevresel ve ekonomik etkinliği, karbon ayak izi ve çevresel dışsallıklar üzerine çalışmaktadır. Karbon vergisi gibi politika araçlarının tarım işletmeleri üzerindeki etkilerini incelemekte ve çiftçilerin iklim değişikliğine karşı dayanıklılık stratejilerini benimseme sürecini analiz ederek sürdürülebilir tarım politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
-